Mi az a csoportterápia?

Csoportterápiának nevezzük azokat a foglalkozásokat, ahol 4-12 fő, többnyire azonos problémákkal küzdő ember, struktúrált vagy fél-strukturált formában csoportvezető közreműködésével osztja meg saját élettörténetét, meglátásait, érzéseit és gondolatait a kiútkeresés részeként.

img

Csoportos foglalkozások keresztény szemléletben

img
A keresztény szemléletű csoportterápia abban minden bizonnyal eltér a hagyományos (klasszikus) beszélgetős csoportos foglalkozásoktól, hogy felismeri, hogy egyes élethelyzetek és problémák kezelése Isten hathatós közreműködése és megvilágító kegyelme nélkül lehetetlen, hiszen az egyes életállapotokba bele van ragadva az ember, onnan önmagától képtelen szabadulni.

Klasszikus csoportterápiás témakörök

  • Kiútkeresés a szenvedélybetegségből
  • Kiégés (burn-out) kezelés
  • Egyes szorongásos és pánikbetegség kezelése
  • Életközép krízis
  • Munkanélküliség okozta stressz kezelés
  • Gyász és veszteség kezelés
  • Kiútkeresés magányból
  • Trauma kezelés

Csoportmunkáról

A terápiás munka azon keresztül zajlik, hogy a csoport tagjai megosztják egymással személyes problémáikat, érzéseiket, gondolataikat. Pl.: elmesélik, hogy mi történt velük az elmúlt héten, beszámolnak reakcióikról, benyomásaikról. A beszélgetés témáját sokszor csak irányaiban határozza meg a vezető, mert a csoporttagok összeválogatásával az spontán meg is jelenik. A csoporttagok azt érezhetik, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal, és hogy vannak mások is, akik ugyanazt érzik, miközben közös gondolkozás zajlik az egyedi megoldások irányába, azok tesztelésével, a sikerek és kudarcok megosztásával a csoport támasszá és erővé válik a tagok számára. A csoportban megjelenő interakciók, az ezekre adott visszajelzések tudatosítják a hibás viselkedési mintákat, megváltoztatják a nézőpontokat, és segítenek elsajátítani konstruktívabb és eredményesebb reakciókat. A csoport egyfajta laboratóriummá, új viselkedés minták gyakorló helyévé válik.

További info